En av alla mina kokböcker som åker fram titt som tätt är denna.
Naturkost - En kulinarisk upptäcktsresa
Den har funnits i min ägo sedan 2001 då jag gick en kostkurs ledd av Ulrike von Schultz för waldorfskolor/förskolors köksansvariga.
Boken är både fylld av fakta om respektive livsmedel, en del historia och förstås en massa recept.
Från odling till kompostering, genom förädling av råvaror och bekämpning av skadedjur, till rengöring av hemmet och naturliga läkemedel.
En riktig hushållningsbok!
Senast den åkte fram var nyligen då min dotter skulle skriva en rapport i skolan om tomaten ur miljösynpunkt.
Den tar upp allt som vi stoppar i oss, mycket grundligt.
Varje kapitel inleds med ett fint bilduppslag och en genomgång av kapitlet.
Går in i respektive råvara och dess beståndsdelar såväl i form och bruk som mineral och vitaminbestånd.
Förädling av sädeslagen till bröd
och pasta
Frukt som äpplenas många sorter
Exotisk frukt
Sommarens höjdpunkt enligt vissa. Jordgubben!
Nötter
Grönsaker
Recept
Syrningsrecept
En massa dippsåser
Vinägertips
Läkemedel o kryddor
Binas nytta, honung och socker.
Drinktilltugg :-)
Vackra bilder!
Förädlingsrecept smör
Ost
Drycker som öl, vin, mineralvatten, cider mm.
En kall öl i värmen :-)
Vinlandskap
Te och kaffe
Teknik
och redskap
Hållbarhet
Städtips
Trädgårds-skötsel
Skadedjur och sjukdomsbekämpning
Slutligen Komposten!
Cirkeln sluts :-)
One of my favorite and essential books are this.
It takes you from raw material through processing to compost.
The whole circle :-)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Blir glad om du kommenterar mitt inlägg.
Jag undanber mig reklam i detta fält. Maila mig för ev. samarbete :-)