WELCOME!

I´m glad to see so many guests from all over the world.
In the end of every post I write a summary in english.
Please use the translation gadget and look around.
Be kind and leave a mark :-)

torsdag 31 januari 2013

Takdropp + sådags = Tävling!

Nu har det varit omväxlande töväder och snöande här de senaste dagarna.

Jag får lite vårkänslor och det beror nog på att solen faktiskt börjat värma lite och jag längtar tills jag kan grädda våfflor på altanen och sitta ute och äta dem :-)

För oss som gillar att odla är det dags att börja förså våra grödor.

Jag har fått äran att testa en växtlampa Gröna lampan från Hasselfors garden.
Jag har placerat min köpta basilika där och börjat så min egen basilika också.
Det går finfint!
Ljuset från den är lite lilaaktigt,  som ni ser här.
Så den ger inget strålkastarljus :-)
Ser ni basilikan ;-)

 Nu till..

Tävlingen!

Visst skulle det vara trevligt att vinna en likadan lampa!?
Och självklart ska ni få chans till det :-)

Det jag vill ha av er är ert bästa tips för försådd, så här inför säsongen.
Jag har själv ett superbra tips att så i halva toarullar, som ni kan se här från förra våren.
Man sparar på jord och lätt att plantera om i större krukor eller ut i landet.
Rullen förmultnar till slut, men håller ihop så länge det inte är jord runtom :-)
Så det tipset är taget ;-)

Tävlingen går alltså till så här:

1. Skriv i kommentarsfältet ditt bästa såtips.

2. Du som har Facebook får gärna gilla Hasselfors Garden.

Tävlingen pågår till 1 mars 2013 20.00
Då en vinnare utses som gett ett tips som juryn (jag) gillar.

OBS! TÄVLINGEN AVSLUTAD!


Time for preseeding indoors, a thing to keep us in the north busy before we get warm weather ;-)


33 kommentarer:

 1. den vill jag gärna vara med på .Det är så mörkt i uterummet ebbas och skulle vilja plantera lite nu innan drivbänken :) Mitt tips är hämta tomma godisburkar på macken ,lock finns med så man kan göra lite hål i början . min mack gratis :)
  gillar på fejjan ;)

  SvaraRadera
 2. Sår mycket i tomma vindruvsförpackningar eller minitomatförpackningar, som små växthus färdigt med luft hål , planterar sedan om många av de grodda växterna (eller sår direkt i) som första kruka i fil/yoghurt/creme fraiche burkar (även de har ofta plastlock som går att använda till små miniväxthus genom att enkelt klippa upp en liten flärp på sidan i locket), lätta att göra hål i botten på och lätta att skriva med tusch på då de flesta har en vit rand oberoende av övrigt tryck, (stående på gamla ugnsplåtar kan man sen klotta vatten hur mycket man vill), billigt sätt att kunna driva upp många plantor och sen gallra de bästa :)
  Den lampan skulle vara GULD här, försöker lysa på mina stackars plantor med alla lampor jag hittar här. Självklart gillat på fejjan.

  SvaraRadera
 3. Hej! Önskar dig en mysig helg!
  Kram Sirpa

  SvaraRadera
 4. Hej!

  Jag gillar på facebook och jag älskar att odla, här har vi fyllt fönster och bänkar med våra försådder, det finns jättelök och purjolök, penseer och diverse olika ett och två åriga blommor som behöver en tidig start. Precis som du så skulle jag nog välja att odla mina kryddväxter under lite extra ljus, tänk att kunna hålla odlingen igång hela året.

  Mina bästa tips är stora plastburkar som det varit tapetklister i, eller mattlim, de rymmer massor av jord och har ett bra lock att lägga på. Brukar höra med målarfirmor och snickare och kunna få från dem. Jag inte bara odlar mina potatisar i dem (för tidig skörd) utan använder dem som mini växthus och för att fördra mina gladiolus och dahlior i. Ett annat bra tips är sprayflaskor, de brukar man kunna tigga till sig av städfirmor eller skolornas städpersonal. De håller så mycket längre än de man köper själv

  Mvh Lotta

  lottahellstrm@yahoo.se

  fb namn charlotta hellström

  SvaraRadera
 5. jag vill vinna jag gillar växster mycket gillar våren
  vitnos75@hotmail.se
  från ann-sofi

  SvaraRadera
 6. Jag bor i Norrland med växtzon 7 och vegetationsperioden här är väldigt kort. Fröer, t.ex persilja, ärtor och bönor, gror snabbt, säkert och villigt om jag blötlägger dem innan de sås.

  SvaraRadera
 7. Enkelt tips: Läs vad som står på fröpåsen och googla om hur du ska driva upp just den växten. Olika växter kräver olika förhållande ex. temperatur.

  Odlingslampan :D, den är så vacker, eller hur!

  SvaraRadera
 8. Mitt bästa såtips:

  Ta vitlökar som har groddat sig och tryck ner halva vitlöken bland vilka som helst av dina krukväxter hemma. Snabbt gror långa, gröna, fina blad som du klipper av när du behöver dem. Som färsk och mycket mild vitlök i sallader eller över potatisen eller vad som.
  Vitlöken fortsätter att producera dessa stjälkar ett bra tag. När de inte producerar mer, drar du upp roten och slänger den.

  Jag har alltid färsk vitlök hemma, året om. Det uppskattas enormt av alla matgäster.

  Skulle verkligen vilja vinna lampan för mina kryddväxter som inte får tillräckligt ljus eftersom jag bor på bottenvåningen.

  1cecilialind@gmail.com

  SvaraRadera
 9. Ps. Gillat på Facebook under min killes namn eftersom jag inte har FB.

  SvaraRadera
 10. Små frön kan vara svåra att så en i taget, blanda dem istället med fin sand och strö med en gammal saltströburk ovanpå te. x. en plastburk till smågodis och lägg lite jord ovanpå. Du kan strö dem ovanpå hela ytan.
  anne-adolfsson@telia.com

  SvaraRadera
 11. Klipp av petflaskor i mitten och ta bort korken. Lägg flaskan ovanpå växten när bladen har kommit upp. Det blir som en växthus och växten växer fortare.
  anle@hotmail.se

  SvaraRadera
 12. Mitt tips är att direkt använda lite större krukor att så i, istället för att så i pyttepluggboxar och sedan plantera om växterna. Lägg vanlig blomjord i botten (c:a 2/3 av krukan) och toppa med såjord (1/3). När plantorna växer och blir större, letar sig rötterna ner i den lite mer näringsrika blomjorden. Du slipper momentet med omplantering och dessutom kan du enkare beräkna hur stor plats i fönsterbrädet som din sådd kommer att ta då den vuxit sig större. Jag testade att så tomater på detta sätt förra året. Funkade mycket bra!/ Anneli anneli_elarsson@yahoo.se

  SvaraRadera
 13. Jag gillar på FB alias: Petra Christensen

  Tipset är att använda en bra ekologisk jord i halva krukan när man sår och sedan lägga ekologisk såjord på den övre halvan. Då får fröna möjlighet att bilda tunna fina rötter som inte bränner sönder av näringen för att sedan växa ner och få lite näring efter ett tag. Ekologiska jordar innehåller mer skonsamma näringsämnen och är inte lika starka.

  Hälsar
  Petra Christensen
  mejl: gnuttisen@hotmail.com

  SvaraRadera
 14. För att inte plantorna ska torka ut så håll dem borta från fönstret och elementet under som torkar ut och ställ dom så centralt i rummet det går så får det ljus från fönstret fast på håll under hela dagen genom att vinkeln från morgon till kväll kan bli så stor som 140 graders vinkel beroende på det centrala läget.

  insänt av tessan4@yahoo.se

  SvaraRadera
 15. Hej:) Vi sparar alla plastbyttor från cocktailtomater/körsbärstomater dom är perfekta att så i, man kan stänga locket eftersom det finns små lufthål.

  Mvh Anki:)
  ann.catrine.andersson@telia.com

  SvaraRadera
 16. Häll lite sand ovanpå jorden när du har sått frön. Sand hindrar att det inte bildas mögel som kommer lätt speciellt om man har plast ovanpå .
  peking__6@hotmail.com

  SvaraRadera
 17. Det går alldeles utmärkt ta frön från en del köpta grönsaker. Ta frön från te. x. olika slags chili, paprika och tomater och så som vanligt.
  pq_girl@hotmail.com

  SvaraRadera
 18. Mitt bästa såtips:
  Lägg i blöt!
  Större frön behöver läggas i blöt. Om sommaren var torr när fröna skördades är det extra viktigt. Låt exempelvis ärtor och bönor ligga i vatten någon dag tills grodden lyckas spränga det hårda skalet.
  Ett annat trick med svåra fröer är att sandpappra eller försiktigt repa lite med kniv på motsatt sida av fröets "öga".
  Gillar Hasselfors Garden på Facebook.
  Elisabet A.
  in_cava_vita@hotmail.com

  SvaraRadera
 19. Det bästa rådet jag kan ge handlar om näring till plantorna.Intressant att se hur de växer och jämföra med ordinarie gödsling.Jag vet vad jag talar om, för med det vann en person en Brasilienresa genom att få bästa tillväxt på sin planta bland ca 500 odlare! Hur kul som helst!Det roliga är ju att se hur det växer och du kan ju inte odla utan att vattna, i vilken burk eller låda du än använder!
  Testa då att gödsla med "guldvatten"! Din egen urin! Ta 1 del urin till 10 delar vatten. Spännande och gratis! Googla ska du få se!
  Gillar Hasselfors Garden på Facebook.
  Mvh
  ilpost@passagen.se
  om jag skulle vinna, men rådet kanske en del rynkar på näsan åt. Inte jag, sen jag sett vad det kan åstadkomma på naturlig väg.

  SvaraRadera
 20. Mitt tips är att använda gamla vindruvslådor som små växthus. Jag använder gärna ekologisk jord också så blir det ekologisk och återanvändning på flera olika plan!
  Mvh Maria
  mirre2@hotmail.com

  SvaraRadera
 21. Ej med men tipsat här

  http://annasbloggtavlingar.wordpress.com/2013/02/26/vaxtlampa-13/

  SvaraRadera
 22. Hej!
  En så lampa vill jag gärna vinna.
  Mitt tips är att spara plastaskar från vindruvor och körsbärstomater och så i dem. De har oftast hål i botten och ett lock. Det blir ett litet "växthus"
  Mvh Karolina karolina.bergman@home.se

  SvaraRadera
 23. Jag har inte hållt på med sådant här tidigare men jag skulle jättegärna vilja testa. Det hade varit kul att kunna ha egen basilika och vitlök i köket.

  Så mitt bästa såtips är att vara nyfiken och VÅGA testa!!!

  KRAM Julia (julia-v-dif@hotmail.com)

  SvaraRadera
 24. Fröer kan vara svåra att fördela ut jämnt. Jag brukar spara gamla kryddburkar som ofta har olika stora hål i locket. Anpassa fröerna efter burken och det går mycket lättare att dosera dem.
  Har man en vattenberedare i huset så kan man utnyttja värmen den ger och ställa sina odlingar uppepå den.
  Det gjorde alltid min farmor och hon hade helt fantastiska sommarblommor som hon dragit upp själv!

  Camilla
  kubbov30@gavlenet.se

  SvaraRadera
 25. Jag är en stor trädgårdsfantast och jag skulle bli jätteglad för denna lampan som ni nu tävlar ut.

  Jag har gillat Hasselfors garden och mitt bästa så-tips är att köpa "plugg-in" lådor till fröer, de är lagom i storlek till jord och är evigt återanvändbara. Jag vattnar aldrig mina fröer utan sprutar med en vattensprayflaska. Håll dem alltid halvvåta och bäst av allt är SÅ- lampa, jag har en men vill ha ännu fler, ett underverk för att kunna ge rätt ljus till odlingen.

  anette meg carlsson
  nettan.klar@gmail.com

  SvaraRadera
 26. Jag skolar om i mjölkpaket - inte så tokigt eftersom de är vattentäta :-)
  (spara fröer från t.ex. egenodlad chili - då vet man vad man får och att de fixar klimatet)

  tavlingar(at)officefixarna.com

  SvaraRadera
 27. Christina Frisberg Ja jag vill jättegärna vara med och tävla, om växtbelysningen, mitt tips är att inte avstå från att odla för man tror att man inte kan/har gröna fingrar, för det är just det att gröna fingrar får man under tiden man vaktar sina små spirande gröna skott, man vårdar dem som sina små bebisar, och både intresset ökar och fingrarna blir grönare och grönare under tiden det gror. det är jättekul!! Christina Frisberg frisanpoxy@hotmail.se här kommer kramar och pussilago i vår solen till alla som vill och behöver

  SvaraRadera
 28. Mitt tips är att så i en skokartong. det funkar riktigt bra vart än du ställer den och det går otroligt lätt att flytta på. vore riktigt kul å vinna!

  f.schon@live.se

  SvaraRadera
 29. Ett mormorstips när man sår lavendel är att först lägga fröpåsen i frysen över natten innan sådd. Mitt bästa tips när det gäller plantering är att ta ett par gamla nylonstrumpbyxor och hälla lecakulor i och lägga i botten av krukan innan man häller på jorden. Då får man perfekt dränering och jorden ramlar inte ner och sköljs iväg utan stoppas av nylonet.
  Hannah, gruffman74@yahoo.se

  SvaraRadera
 30. cecilia-soderman@hotmail.com1 mars 2013 09:52

  Jag har aldrig försått själv men min mormor brukar förså i små minikrukor i olika färger, inte det smidigaste sättet kanske, men definitivt det finaste att ha på fönsterbrädet intill ett fönster där vårsolen kikar in. Hon bor i lägenhet så där passar minikrukor bättre än stora skokartonger eller liknande :)

  Jag har precis vågat börja ha mina egna växter här hemma och är så himla stolt över att jag lyckats hålla liv i Bougainvillean som jag fick av svärmor över vintern. För att den ska blomma riktigt fint nu till vårsommaren så skulle dock denna växtlampa underlätta hemskt mycket :)

  MVH,
  en 22 åring

  SvaraRadera
 31. Hej

  en hederlig gammal tom äggkartong tycker jag är kanon, enkelt att fylla med jord och enkelt att få loss det lilla skottet sedan med tex en sked. Sitter och drömmer om ett växthus till sommaren där jag kan planera ut tomat/gurk/paprika-plantor, så en växtlampa hade suttit fint som start på det projektet!

  SvaraRadera
 32. 1: Bästa så tippset måste vara ett fröerna och sedan grodden aldrig får torka, torkar grodden så dör den på någon timme.
  Fröerna gror som regel på några få dagar och måste hållas fuktiga dygnet runt !
  2: en viss procent av fröerna gror aldrig, så för att spara jord/platts/tid kan man lägga en samling fröer inuti ett kaffefilter som ligger platt och med vatten på en talrig i rätt temeratur, med en annan likadan talrik ovanför (upp och ned) så vattnet ej dunstar, eller en plast folie, så man kan se groddarna växa. och sedan gallra bort de döda fröerna.
  Fröerna med grodd flyttar man försiktigt över till lämplig jord för vidare omvårdnad. Lycka till ! arne69@hotmail.com

  SvaraRadera
 33. Jag gillar att återanvända förpackningar. Jag brukar förså i tomma mjölk kartonger. Klipper ner dem så att de är ca. 1 dm höga. Sen är det super att sätta plastfolie över förpackningarna (givetvis med små hål i) så går det snabbare.... och självklart placera ljust. Denna lampa vill jag verkligen vinna. Skulle hjälpa till enormt. Hoppas!

  SvaraRadera

Blir glad om du kommenterar mitt inlägg.
Jag undanber mig reklam i detta fält. Maila mig för ev. samarbete :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...