WELCOME!

I´m glad to see so many guests from all over the world.
In the end of every post I write a summary in english.
Please use the translation gadget and look around.
Be kind and leave a mark :-)

måndag 2 juli 2012

Flädertid !


Nu när Flädern börjar blomma för fullt är det dags att börja producera till hushållet.
Jag delar här med mig av mina bästa recept.
Först ut blir

Fläderchampagnen
8 l vatten
1 kg socker
2 citroner i skivor
1 dl äppelcidervinäger
6-7 fläderblomsklasar

Blanda allt i en ren hink och ställ den soligt i 3 dagar.
Rör om en gång/dag.
Sila och häll upp på väl rengjorda flaskor med patentkork.
(det blir ett himla tryck på champagnen)
Låt stå okorkade i solen 2 dagar.
Stäng flaskorna och förvara kallt i kyl eller matkällare minst en vecka.
Hållbar oöppnad i 1 år, minst!

Flädersaft
60 utslagna fläderblommor
2 kg socker
5 citroner
30 g citronsyra
1 l kokande vatten
1 tsk konserveringsmedel(natriumbensoat)
whiskey

Lägg blommorna i en stor skål
Häll över sockret och saften från 4 citroner.
Skiva en citron och lägg i.
Skaka skålen så sockret fördelas
Häll det kokande vattnet över
Tillsätt citronsyran och konserveringsmedlet
Rör noga ställ svalt i kyl eller matkällare.
Täck med en kökshandduk
Låt stå 4 dygn.
Rör om 2 ggr/dygn
Tappa upp på flaskor som du sköljt i whiskey.

Till sist måste ni göra denna supergoda

Flädercheescake
(obs! bilden visar inte min cheesecake)
  Botten:
Digestivekex
Krossa kexen och lägg i botten på en form med löstagbar kant

Cremen:
3 äggulor
2 dl socker
200 g Cream cheese
3 äggvitor
3 dl vispgrädde
1 msk outspädd flädersaft

Vispa äggulor och socker, ljust och poröst.
Tillsätt osten, rör till jämn smet

Vispa äggvitor och vispgrädden i varsin skål.
Smaksätt grädden med saften
och vänd ned i äggulesmeten.
Vänd ned äggvitorna
Fyll formen och ställ i frysen minst 4 timmar.

Fläderbloms gelé:
2½ dl outspädd fläderblomsaft
2 tsk gelatinpulver
blandat i 2 msk vatten
Värm saften och blanda i gelatinet

När kakan är stelnad brer du på gelén och ställer kallt, gärna i frysen igen ett par timmar.

Tänk på att ta fram kakan i tid innan kalaset.
jag brukar ställa den in kylen på morgonen om kalaset är på em.
Lycka till!
Njut nu av vad sommaren ger oss!

(Känner ni igen detta inlägg beror det på att jag hämtat det från min gamla blogg ;-))

Now the Elderflowers are in full bloom, and I enjoy it very much.
I hope you manage to translate the recipes :-)

2 kommentarer:

  1. oj ser så smarrigt ut jag har med fläder men i år orka jag inte safta .har en ledig dag idag ska bara loppa mig på altan känner att jag behöver en sådan dag efter allt jobb med alla sommarjobbare .

    SvaraRadera
  2. Aah härligt. Jag fick en kasse fläderblommor av sambons mamma idag. Dina recept kommer väl till pass :)

    Jag har en tävling på Lantisbullen, du kan vinna honung om du vill vara med :)

    SvaraRadera

Blir glad om du kommenterar mitt inlägg.
Jag undanber mig reklam i detta fält. Maila mig för ev. samarbete :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...