Min dag med Saltå Kvarn startade med fika i Cafét ovanpå butiken, där vi i Saltå Kvarns Smakråd samlats.
Sedan fick vi gå några steg till Kristofferuskyrkan där Johan Ununger, VD för Saltå Kvarn talade om ekologi mm.
Därefter delades vi upp i två grupper och min grupp leddes av Jennifer Key som först berättade hur Saltå Kvarn kom till.
Vi tog en snabbtitt i butiken och jag köpte med mig Crema di Balsamico och honung.
Förpackningarna är så vackra och gör innehållet rättvisa.
Bilden blev lite oskarp men vill ändå ta med den då jag gillar färgsättningen :-)
Saltås drycker är supergoda och nyttiga.
Vi har dem till mellanmålet på lekskolan.
Tänk om man kunde stapla så här snyggt hemma ;-)
På översta hyllan står Saltås senaste produkter Olivoljor, Vinäger och Balsamico.
Och sen brödet förstås!
När vi snabbshoppat klart gick vi vidare till Kvarnen.
Den har ni säkert sett då den ligger ett stenkast från E4an.
Här är lagret där de förvarar produkterna de använder i Bageriet....
...där berättade Peter om hur de arbetar i Kvarnen och hur den fungerar.
Bl.a. att de värmer upp halva byn med hjälp av havreskalen, istället för som tidigare med diesel. (tror jag det var)
Bl.a. att de värmer upp halva byn med hjälp av havreskalen, istället för som tidigare med diesel. (tror jag det var)
I själva kvarnen låter det så mycket så där skulle vi inte höra mycket av vad han sa.
Sen fick vi svida om till vacker stass ;-)
En förpackningsmaskin som klarar av de många storlekar de producerar.
Kontrollrummet!
Här visar Peter en av kvarnarna.
Saltå Kvarn använder sig av stenar i kvarnarna, vilket gör att säden mals med en mildare metod än den vanligare metoden med valskvarnar, som skär säden med knivar och där blir det mycket varmt ca 80 grader vilket förstör en del av näringsämnena.
Att mala med stenar är en kall metod och det är också den äldsta metoden, som ni säkert redan vet.
Vid stenmalning krossas kornen mellan stenarna, då går delarna i sädeskornet isär som hela enheter.
Beståndsdelarna i sädeskornet förblir då intakta och vitaminer och mineraler behålls.
Vid stenmalning krossas kornen mellan stenarna, då går delarna i sädeskornet isär som hela enheter.
Beståndsdelarna i sädeskornet förblir då intakta och vitaminer och mineraler behålls.
Efter den mycket intressanta vandringen bar det iväg till Ytterjärna och lunchbuffé, innan vi samlades i Kulturhuset där Anders Kumlander berättade mycket lättsamt men ingående, hur allt började i Järna.
Jag tog en snabbvända på Robygge också ;-)
Vill också visa er den vackra konsertsalen.
De underbara fönstren...
....takmålningarna.
Nu bar det av tillbaka till Saltå
Där vår grupp fick tillbringa första timmen med underbara Lisen.
Hon gjorde ett par smoothies och några supergoda chokladbollar.
Den här fina boken fick följa med hem.
Kaffepaus och sedan till Manfred och brödbak.
Här får Jonny jobba som proffs. Han har gått flera kurser hos Manfred.
Manfred hade förberett deg för oss så det var ett lätt jobb att få till bröden ;-)
Vi talade mycket om surdeg och fick bra tips av Manfred.
Se här så fina bröd det blev!
Detta bröd kom hem till mig!
Tack Johan, Jennifer, Lisen, Manfred och alla Smakråd för en himla härlig dag!
Missa inte att kolla in Saltå Kvarns blogg HÄR!
Missa inte att kolla in Saltå Kvarns blogg HÄR!
Verkar varit super bra tipsdag ;)
SvaraRaderaGillar deras produkter ,och åt mycket i tonåren som total vegeterian och föräldrar som Ägde Hälsokost affär ;)
Älskar Surdeg ! Tar gärna mot något tips ...Min brors mamma gör kanon finskt brytsurdegs bröd ! Det är DUNDER GOTT ....
Kram