I lördags var jag på en av årets höjdpunkter. Träff med Saltå Kvarns Smakråd.
Vi träffas två ggr per år, vår och höst.
Denna träff ägde rum hos Louise Mörner och Curt Rehnström på Davidsta gård utanför Gnesta.
De är en av Saltå Kvarns leverantörer av spannmål.
De "stadsbor" som inte hade stövlar fick såna här snyggingar på fötterna ;-)
Louise föder upp finullsfår och de har precis lammat.
Jag fick köpa ull med mig hem, så himla glad för det, tack Louise!
Förutom att odla spannmål föder de upp köttdjur, som Simmentaler och Aberdeen Angus.
Här har en katt smugit sig in bland hermelinerna, vad säger jag, en tjur bland korna, menar jag så klart ;-)
Ser ni kalven som diar. Kalvarna går med korna i sex månader, sedan är de stora nog att klara sig.
Till lunch fick vi god sjömansbiff, självklart med kött från gården och biodynamisk potatis, lök och morötter.
På eftermiddagen fick vi lära oss syra grönsaker med Robban Westerdahl från Ytterjärna restaurang.
Jag fick med mig en burk mjölksyrade morötter, som står i garaget nu.
Om ni ser på Per Morberg i Vad blir det för mat, kan ni ha sett Robban, för han har syrat med Per också :-)
Recept hittar du HÄR och HÄR.
Vi fick också träffa ett gäng ungdomar som arrangerar Summer of Soil i sommar.
Det handlar om matjorden som blir mer och mer utarmad över hela vår jord.
99% av det vi äter kommer från matjorden.
HÄR kan du läsa om det.
Jag ska försöka komma dit åtminstone en dag :-)
Vi fick också träffa ett gäng ungdomar som arrangerar Summer of Soil i sommar.
Det handlar om matjorden som blir mer och mer utarmad över hela vår jord.
99% av det vi äter kommer från matjorden.
HÄR kan du läsa om det.
Jag ska försöka komma dit åtminstone en dag :-)
Min varptyngda vävstol börjar bli klar, bara solvningen kvar att göra imorgon.
Nu är våren här om än lite kall
Idag har jag i alla fall torkat tvätt ute
Vitsipporna blommar för fullt, här några vid gärsgårn
och imorgon tänder vi brasa och eldar en massa ris från skog och trädgård.
Så här såg det ut förra året.
GLAD VALBORG ÖNSKAR JAG ER ALLA!
On saturday I enjoyed a day with Saltå Kvarn Smakråd at a farm outside Gnesta.
Tomorrow we light a bonfire and celebrate the arrival of Spring!
tack snälla snälla för rapport:) Å vävstolen, den är sååå vacker!
SvaraRaderaHej! Ååå vilka söta lamm! Önskar dig en skön Valborg!
SvaraRaderaKram Sirpa♥
Trevlig Valbord på dig med!
SvaraRadera